Ben Hur, un spectacol cinematografic impresionant

Ce ar fi fost Ben Hur, un erou mai mult sau mai puțin tragic al Antichității, fără asocierea cu valorile creștine? Probabil un alt Spartacus. Povestea eroică din Ben Hur capătă încă o dată valențe morale, de data aceasta în mâna regizorului Timur Bekmambetov prin asocierea cu valorile creștine – în principal iertarea dușmanului. Dacă filmul original din 1959 vorbeşte despre răzbunare, regizorul kazah Bekmambetov rămâne fidel romanului scris de Lew Wallace în care e voarba în primul rând despre iertare.

Ben-Hur (Charlton Heston) cel din 1959 era mânat de răzbunare, se răzbună, dar personajul său nu se împlinește decât în urma întâlnirii cu Iisus. În filmul din 2016, Iuda Ben-Hur (Jack Huston) e definit în principal de virtutea creştină a iertării. Deși specializat în filme de acțiune (Wanted, Abraham Lincoln: Vampire Hunter), iată că Bekmambetov reușește să facă un film în care personajele au substanţă (umană). Inclusiv antagonistul, Messala (Toby Kebbell), e reabilitat în acest film. În filmul original Masalla era doar bruta. Datorită spiritului eroic și aventuros al lui Mesalla, îi putem accepta ambiția și orgoliul. în câteva momente îl percepem ca pe o victimă el însuși.

Filmul este impresionant prin ilustrativismul supradimensionat și extraordinara gestionare a secvențelor cu bătăliile navale şi cursele carelor de luptă…

Pe de altă parte, în prolog, pe omul blând și de treabă, cum este portretizat Ben-Hur de către Jack Huston, care încearcă să evite conflictele, îl bănuim de primele semne de lașitate. Sigur, acestea nu se vor confirma pe parcurs, e doar modul în care realizatorii se joacă cu percepția noastră asupra personajelor. Cert este că Ben-Hur și Mesalla sunt fețele aceleiași monede, regizorul alocându-le celor doi cam același timp pe ecran.

(0 View)

Un Share?
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit